Geslaagde ondernemersborrel “Werken in de Toekomst”

Bron: website MKB Nederland, 23-09-2014

Vrijdagmiddag 19 september was Mirjam Sterk, ambassadeur Jeugdwerkloosheid, op bezoek bij MKB Noord-Holland in “de Telefooncentrale” te Alkmaar om te kijken hoe de jeugdwerkloosheid in de regio Noord-Holland Noord wordt aangepakt. Het bezoek begon met een tafelgesprek waarin een tweetal jongerenprojecten naar voren werd gebracht.

Het eerste project wordt door Peer Schepers uit de doeken gedaan. Het gaat om een samenwerkingsverband tussen de praktijkschool West-Friesland en de gemeenten Stede Broec en Hoorn. Hierbij worden jongeren met een praktijkschoolverleden, die zich melden bij de gemeente, terug gestuurd naar de oud-stagebegeleider van de school, die de jongere verder helpt in zijn of haar zoektocht naar werk. Een unieke samenwerking in Nederland die haar vruchten afwerpt, omdat de stagebegeleiders de jongeren door en door kennen en de jongeren anders uit zicht dreigden te raken bij de gemeente.

Jolanda van Duin licht het tweede project toe. Doorgeven XL is een platform in Den Helder voor en door jongeren. Jongeren zetten zich daarin vrijwillig in voor de stichting en proberen andere jongeren te helpen en te enthousiasmeren bij het vinden van werk of een opleiding. Dit doen zij door onder andere workshops te geven en zich te presenteren op een jongere-etalage (online platform). Jongere Simone zegt: “door Doorgeven XL ben ik erachter gekomen dat je netwerk ontzettend belangrijk is voor het vinden van een baan, zeker in deze tijd. Als ik dit op de middelbare school had geweten dan had ik hier waarschijnlijk niet gezeten”.

Vervolgens werd het project Expeditie Toekomst in de grote zaal aan Mirjam Sterk gepresenteerd. Expeditie Toekomst heeft een groep jongeren een week lang intensief begeleid, getraind, ondervraagd en uitgedaagd om richting te kunnen geven aan hun verdere leven. De jongeren die zich hadden aangemeld zijn of waren erg zoekende naar hun toekomst. Tijdens de Expeditie stond de vraag “wat wil ik?” centraal. Max, Tim, Jan, Jennifer en Ben vertelden hun verhaal op het podium en gaven aan welke zoektocht zij hadden afgelegd en hoe zij door de Expeditie meer zelfvertrouwen en richting hebben gekregen. De middag werd afgesloten met een borrel. Mirjam Sterk vond de middag erg geslaagd: “inspirerend om te zien hoe jongeren zich samen met werkgevers inzetten om iets van hun toekomst te maken, op welke manier dan ook”.

De Ondernemersborrel “Werken in de Toekomst” werd gehouden in het kader van de WerkWeek; een week waarin Mirjam Sterk het hele land afreist op zoek naar goede initiatieven om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Zie meer opwww.ditissterkteam.nl of op Twitter (Sterk Team).